onsdag 6 februari 2008

Första hela dagen i Kalgoorlie

Ännu en dag avklarad. (Jag kan använda åäö för att jag skriver detta på mobilen).

Först och främst, den opostade bloggen. Jag skrev denna på mobilen när jag landade i Amsterdam, men när det inte fungerade att ladda upp de så har jag inte orkat göra det efteråt... Men nu kommer det:

Sådär ja... De va ju inte så farligt.
Så hur va min första flygtur någonsin??? Tråkig! Jag kunde inte koncentrera mig på att läsa pga. brummandet. Jag hade tänkt skriva om att jag inte förstår varför folk klagar på benutrymmet på flygplan... Men sen kom jag på att jag ju satt vid en nödutgångsrad. :-)
Jag fick lite huvudvärk men jag vet inte om det berodde på trycket, flygsjuka eller det konstanta brummandet.

Och för alla som säger att starten e så rolig... Varför? Tyckte inte den va nått speciellt.

Nu sitter jag och väntar på att få borda nästa plan i Amsterdam. Detta planet e ett MYCKET större så vi får se om jag har en bekvämare resa.


Jepp... Så var min första flygning...
Jag kan i efterhand berätta att resan efter var bekvämare. Jag hade något mindre benutrymme, men i övrigt var det bättre... Det brummade något mindre och det fanns ett nöjessystem så jag kunde sätta på mig hörlurar.

Nåja. Nu till idag, första hela dagen i Kalgoorlie.
Jag sov ungefär till kl. 11 förutom när jag blev väckt av karin som gick till jobbet eller ylandet av två hundar som hon passar åt en vän till henne här nere. (inte samma vän som var här igår. Vi gick föresten på bio alla 3 efter att jag skrev mitt förra inlägg)

Efter att jag vaknat och Karin kom hem från jobbet så åkte vi iväg till en utkicks punkt vid The Super Pit. Det är där dom bryter guldet här.


Det var tre irländare som hittade guld av en slump 1893. Deras upptäckt gjorde att två andra hittade stora guldådror och de startade gruvdrift. De började med ett kapital på 30 000 pund. Det första året tredubblades den summan. Året därefter dubblades det ännu en gång, det blev en av de två största gruvorna vid sin tid.
Idag är det flera olika företag som äger markerna som gruvan ligger i och ett speciellt företag har startats för att hålla koll så att alla företagen får sin del av vinsten.
Det var en otroligt stor och djup grop med små små lastbilar som körde omkring. Dessa "små" lastbilarna är igentligen ganska stora, de har hjul som är lika höga som en människa.

Efter gruvan åkte vi runt i stan lite. Stan heter förresten inte Kalgoorlie utan Kalgoorlie-Boulder. Det är två städer som växt ihop... en tvillingstad.

Vi såg bland annat en staty av Saint Barbara. Hon är gruvarbetarnas skydds helgon. Anledningen till att hon blitt det och hennes bakgrundshistoria skiftar lite men här är den på Wikipedia och här på Kalgoorlies webbsida (PDF). Vilken man än läser så är historien i alla fall sorjlig.

Vi va också inne på turistbyrån och hämtade en karta till mig så imorgon ska jag se mer av stan på egen hand medan Karin e på jobbet...

Resten av dagen slappade vi hemma och såg två filmer (Stardust och Peter Pan).

Nu måste jag gå å lägga mig så jag kommer upp någoluna tidigt i morgon. Klockan är 00:30 här.

Höres...